Fotodage Viborg: 22-årige Jaffar kåres som Danmarks Unge Fototalent

Foto: Jaffar Ali Afzal

I forbindelse med den officielle åbning af Fotodage Viborg kåres vinderen af konkurrencen Danmarks Unge Fototalent. Prisen går denne gang til 22-årige Jaffar Ali Afzal, der vinder med et stemningsfuldt og smukt forårsfoto, der bærer titlen The Colors of Spring.

I år er det femte gang, at Fotodage Viborg kårer Danmarks Unge Fototalent – landets bedste amatørfotograf mellem 15 og 25 år. Det sker i forbindelse med festivalens åbning på Hovedbiblioteket i dag kl. 15, hvor direktør for Freeway Holding Mia Wagner holder åbningstalen, hvorefter årets fototalent afsløres og hyldes.

Med hæderen følger blandt andet muligheden for at udvikle fototalentet på Medieskolerne, hvor vinderen inviteres til at deltage i en uges gratis og intensiv undervisning, og tilbuddet om en soloudstilling under Fotodage Viborg 2020.

Årets vinder

Vinderfotoet The Colors of Spring er taget af 22-årige Jaffar Ali Afzal fra København, der i øjeblikket er i gang med en bachelor i erhvervsøkonomi på CBS. Jaffar fortæller, at han som 15-årig fik sit første kamera, fordi han skulle på ferie og gerne ville tage billeder undervejs. Han blev hurtigt fanget ind i fotografiets verden og hans yndlingsmotiver har lige siden været naturen, dyrene og den smukke side af verden, som vi lever i, fordi han elsker at opholde sig udendørs.

Jaffar fortæller også, at han på et tidspunkt begyndte at dele sine fotografier på Instagram og fik god respons på de billeder, han lagde op. Det motiverede ham til at blive en dygtigere fotograf, hvorefter han begyndte at indhente en masse viden om fotografi via YouTube. 2013 blev et vendepunkt, fordi hans søster forærede ham et spejlreflekskamera i fødselsdagsgave, hvilket gav ham mulighed for at eksperimentere og udvikle sine evner som fotograf.

Om vinderfotoet fortæller Jaffar:

”I 2018 fandt jeg dette smukke sted på Frederiksberg, hvor de lyserøde kirsebærtræer blomstrede. Jeg ville nå at fotografere stedet, inden de lyserøde blomster var væk, og derfor tog jeg derhen direkte efter en skriftlig eksamen. Klokken var otte eller ni om aftenen, og det var de sidste timer med dagslys. Jeg eksperimenterede med forskellige vinkler i godt 40 minutter uden rigtig at være tilfreds med nogle af resultaterne. Jeg fandt dog en komposition, som jeg kunne lide, og derefter ventede jeg tålmodigt på, at den rette person skulle komme gående forbi. Da pigen i den gule trøje kom gående, var jeg ikke i tvivl om, at det var hende, og da gjaldt det bare om at fange øjeblikket. Jeg blev så glad, da jeg så billedet, at jeg løb efter hende for at takke hende og samtidig få tilladelse til at bruge billedet.”

Vinderfotoet The Colors of Spring. Foto: Jaffar Ali Afzal

 

Oplev de bedste konkurrencefotos

I alt 58 unge fra hele landet har indsendt godt 150 fotos til dette års konkurrence, som har været hård. Et udvalg af de bedste billeder fra konkurrencen er udstillet sammen med Jaffar Ali Afzals vinderbillede på Hovedbiblioteket i Viborg under Fotodage Viborg 3.-26. maj.