Knips - her er programmet for årets Fotodage Viborg

Fotografiet her er et af dem, der indgår i udstillingen "100% fremmed", som kan opleves på Hjultorvet. Foto: Maja Nydal Eriksen

Fotodage Viborg afholdes for syvende gang i dagene 3.-26. maj. Igen i år er der masser af inspirerende, rørende og ikke mindst magiske fotooplevelser i vente for alle – fra den topprofessionelle fotograf, børnefamilierne og alle derimellem.

Holdet bag Fotodage Viborg er vilde med fotografi – og vil gerne dele denne passion med alle andre. Det står helt klart, når man bladrer gennem det omfattende program for dette års festival, der byder på både udstillinger og aktiviteter som artist talks med topfotografer, workshops, rundvisninger, photo walk mm for de voksne – og et helt særligt program for børnefamilierne. Tilmed er der fri entré til det meste.

Start på Hjultorvet

Et godt sted at starte vil være på Hjultorvet i Viborg, hvor den tidligere museumsbygning danner rammen om STATUS:19, der viser det bedste, danske fotografer kan præstere inden for kategorierne Portræt, Reklame, Illustration, Kunst og Journalistik. Her får man virkelig et indtryk af fotografiets mangfoldighed og muligheder! Ude på selve torvet står vandreudstillingen 100% FREMMED?, der portrætterer borgere fra forskellige egne af Danmark, der gennem de seneste årtier har fået asyl her i landet. Udstillingen sætter nye perspektiver på danskhedsdebatten. 

Hovedbiblioteket i Viborg – House of Photography i tre uger

Dernæst kan turen passende gå forbi Hovedbiblioteket i Viborg, der huser ikke færre end 12 udstillinger. Her finder man blandt andet Årets Pressefoto 2018med omkring 150 af de bedste billeder taget af danske presse- og dokumentarfotografer sidste år, og #Childmothers, der er skabt af den prisvindende hollandske fotograf Pieter ten Hoopen. Han har taget en serie rørende og stærke fotoportrætter af piger rundt omkring på kloden, der er blevet mødre, mens de selv var børn. På Hovedbiblioteket finder man i øvrigt en række smagsprøver på, hvad lokale fotografer kan præstere. 

Ricardos gyldne sko

Viborg Kunsthal inviterer inden for til en betagende og humoristisk fotoudstilling skabt af den franske kunstfotograf Catherine Balet: Looking for the Masters in Ricardo’s Golden Shoes. Balet har sammen med sin karismatiske 79-årige model Ricardo genskabt en perlerække af historiens mest ikoniske fotografier – og sætter på den måde spørgsmålstegn ved fotografiets udvikling.

Balet og Ricardo gæster i øvrigt Fotodage Viborg søndag 5. maj, hvor man kan opleve dem i en forrygende artist talk på Medieskolerne sammen med den amerikanske topfotograf Abe Frajndlich. Han er en blændende fortæller og har portrætteret en lang mange af USA’s kendisser, heriblandt Andy Warhol, Jack Lemmon, Yoko Ono og Cindy Sherman.

Fotoudstillinger i hele kommunen

Festivalens øvrige udstillinger er spredt på forskellige lokaliteter rundt om i selve Viborg og andre byer i Viborg Kommune. For eksempel kan man på Viborg Rådhus opleve et udpluk af Morgenavisen Jyllands-Postens Danske Hverdagsbilleder. De lokalhistoriske arkiver i Bjerringbro, Karup og Stoholm viser historiske konfirmandportrætter på bibliotekerne i de pågældende byer, mens Viborg Stifts Folkeblad på biblioteket i Møldrup udstiller pressefotos, der skildrer årets gang i naturen, byen og kulturen og sætter spot på hverdagens hændelser.

Lige op til festivalens åbning gennemfører elever fra Medieskolernes grundforløb et projekt – Det skjulte liv i landsbyerne – som munder ud i en udstilling, der under Fotodage Viborg tager på tur til udvalgte byer i PixlArts digitale udstillingsbus sammen med Årets Pressefoto 2018. Køreplanen ligger klar lige inden festivalen starter.

Mød en af verdens bedste fotografer

Gennem et samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten er det lykkedes at arrangere en helt særlig aften i selskab med danske Joachim Ladefoged, der er en af verdens bedste fotografer og har vundet et hav af priser. Gennem de seneste 30 år har han skildret verdens brændpunkter og mødt et utal af de største stjerner, for eksempel Messi og Shakira. Mandag 13. maj kl. 19 indtager Joachim Ladefoged Viborg Musiksal og fortæller historien bag de billeder, der betyder mest for ham.

En intens åbningsweekend 4.-5. maj

Lørdag 4. maj slås dørene op for Fotomødet på Medieskolerne for fotoklubber og andre særligt fotointeresserede. Programmet byder blandt andet på artist talk, offentlig portfolio review og pop up-udstillinger.

På Hovedbiblioteket kan man både lørdag og søndag møde fotograf Anders A. Johan Larsen, der viser og fortæller livligt om den gamle teknik vådpladefotografering – en fascinerende proces, der virker som ren magi. Desuden kan man lørdag være med til opstarten på projektet Fotohistorier i Hverdagen tilrettelagt af fotograf Jakob Kjøller fra FotoMalia: Projektet er for alle, der elsker at fotografere, og strækker sig over tre uger med online sparring og videndeling. Deltagelse i projektet kræver forhåndstilmelding.

Fotoklubbernes aktiviteter

Under Fotodage Viborg er Fjends Fotoklub og Fotorammenviborg aktive med både udstillinger og aktiviteter. Udstillingerne kan opleves på Hovedbiblioteket i Viborg. Fjends Fotoklub deltager i Fotomødet på Medieskolerne under overskriften Herre i eget kamerahus og giver gode råd om kameraindstillinger og kameraproblemer. Fotorammenviborg inviterer til tre åbne klubaftener, hvor alle er velkomne: Tirsdag 7. maj er der tilrettelagt workshop med vand, tirsdag 14. maj er der arrangeret photo walk gennem Viborg og tirsdag 21. maj kan man møde den prisbelønnede fotograf Roland Jensen fra Silkeborg.  

Fotodage Viborg i børnehøjde

Tre lørdage under festivalen er der tilrettelagt særlige aktiviteter for børn og deres voksne på Hovedbiblioteket i Viborg. I åbningsweekenden tager formidler Karoline Rønne børnefamilierne med på særlige omvisninger i udvalgte udstillinger og starter en samtale om fotografi og motiver. Samme dag kan man låne et analogt kamera med film, som familien kan tage billeder med indtil den sidste weekend i maj, hvor de inviteres med i mørkekammeret for at fremkalde billederne under kyndig vejledning af fotograf Anders Borg. Lørdag 11. maj kan børnene prøve kræfter med at skabe smukke, lysmalede fotografier i TestLab.