Succes: mere end en halv million besøgte Viborgs biblioteker sidste år

Foto: Shutterstock

Borgerne i Viborg Kommune besøger flittigt biblioteket. Sammen med biblioteker fra resten af landet gør Viborg Bibliotekerne i disse uger en fælles indsats for at sætte fokus på, at biblioteket rummer noget, man ikke finder andre steder. Biblioteket skaber rammen om fællesskaber, samskabelse, aktiviteter og er ikke mindst et mødested for alle.

560.956 brugere besøgte Viborg Kommunes 10 biblioteker i 2018. Dermed er Viborg Bibliotekerne ligeså velbesøgt som Den Gamle By i Aarhus. ”Vi kan se, at borgerne er meget glade for muligheden for at komme ind på biblioteket uden for den betjente åbningstid, og der er altid stor tilslutning til vores arrangementer,” fortæller Britta Thuun-Petersen, Biblioteks- og Borgerservicechef i Viborg Kommune.

I 2018 stod Viborg Bibliotekerne for ikke mindre end 270 arrangementer: Foredrag, bogcaféer, fællessang, samtalesaloner, koncerter og aktiviteter for børn og deres familier. Arrangementerne er velbesøgte. Især arrangementer med populærere forfattere, koncerter og foredrag om sundhed kan trække op til 200 gæster ind på Skakbrættet på Hovedbiblioteket og i Viften i Gudenåhuset, Bjerringbro Bibliotek.

Over hele landet oplever bibliotekerne høje besøgstal, og biblioteket er faktisk den mest besøgte danske kulturinstitution. For at sprede budskabet har Viborg Kommune valgt at være med i en landsdækkende kampagne, der med plakater i byrummet og opslag på bibliotekernes hjemmesider og sociale medier fortæller, hvorfor folkebiblioteket er så unikt. ”Dit bibliotek er et åbent og fælles mødested. Her kan du møde nye mennesker, meninger og idéer, som giver dig et nyt syn på verden”, hedder det blandt andet i kampagnen.

”Det er vigtigere end nogensinde at få fortalt klart og tydeligt til alle, at vi har et sted at gå hen for at mødes, hvor vi kan blive udfordret på vores syn på verden og finde fri og uafhængig viden, inspiration eller oplevelser”, fortæller Mikael Graaberg, leder for Kultur og Oplevelser på Viborg Bibliotekerne.

”På biblioteket kan du møde mennesker, meninger og idéer. Direkte fra kilden. Man finder ikke noget tilsvarende andre steder – hverken fysisk eller digitalt – så den kommende tid vil vi gøre ekstra meget ud af at fortælle om de helt særlige kvaliteter, som Viborg Bibliotekerne har. Til gavn og glæde for alle.” slutter Britta Thuun-Petersen.

Fakta

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at stadig flere besøger de danske folkebiblioteker. Besøgstallet er steget siden 2010, og var i 2017 det hidtil højeste. I alt 38,3 mio. gange fik bibliotekerne besøg i løbet af 2017, hvilket er en stigning på næsten 1 mio. i forhold til 2016.