Vokseværk: Ny bog behandler byens største arbejdsplads

Forfatter Peter H. Iversen viser bogen frem til afdelingssygeplejerske Karen Gaarn-Larsen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

Viborg Sygehus’ historie fra 1889 til 2011 udkommer nu i bogform. Det er historien om et lille sygehus, der ender som regionshospital. Bogen fortæller også historien om, hvordan både samfund, fag og politik påvirker institutionens historie.

Der er udgivet rigtig mange bøger om Viborgs institutioner og foreninger igennem tiden. Til gengæld er der ikke skrevet mange værker om Viborg Sygehus, som i dag er byens største arbejdsplads. Det bliver der nu rådet bod på.

Fredag den 12. april præsenterer Regionshospitalet Viborg og Viborg Museum sammen en helt ny bog om Viborg Sygehus’ spændende historie fra 1889-2011. Bogen favner udviklingen fra et lille sygehus med meget få ansatte, der behandlede langtidsindlagte patienter, til i dag, hvor 2500 ansatte har deres daglige gang i huset, og cirka 90.000 patienter bliver behandlet hvert år.

Glæde over ny bog

Bogen er et stykke institutionshistorie, der handler om, hvordan et lille, lokalt men ambitiøst amtssygehus blev til et veldrevet regionshospital og en vigtig brik i et moderne sundhedsvæsen. Både medarbejdere og ledelse ved Regionshospitalet Viborg glæder sig over, at historien om deres fælles arbejdsplads nu er blevet til en bog.

"Vi har glædet os til at stå med den færdige bog i hånden og kan nu med stor begejstring gå i gang med at læse historien om vores arbejdsplads. Det er ingen hemmelighed, at hospitalet igennem tiden har oplevet lidt af hvert og ind imellem også politisk stormvejr. Men én ting har altid kendetegnet hospitalet, og det er en stærk faglighed og viljen til altid at sikre de bedst mulige forløb for patienterne", siger Thomas Balle Kristensen, hospitalsdirektør på Hospitalsenhed Midt, som Regionshospitalet Viborg i dag er en del af. 

Bogen er skrevet af Peter H. Iversen, som er museumsinspektør for nyere tid på Viborg Museum. Den bygger på et omfattende kildemateriale og bliver udgivet af Viborg Museum som en del af bogserien ”Viborgstudier”.

”Sygehusvæsenet har i det 20. århundrede udviklet sig til at være en grundpille i det danske velfærdssamfund. Sygehuset i Viborg har haft en central rolle i den udvikling. Derudover er Regionshospitalet Viborg i dag byens største arbejdsplads. Derfor giver det god mening, at vi i vores bogserie ”Viborgstudier” kaster lys over netop sygehusets historie”, udtaler Brian Wiborg, museumschef på Viborg Museum.

Har oplevet udviklingen

Karen Gaarn-Larsen har været sygeplejerske i 41 år. Hun har været med i den følgegruppe, der har ydet bidrag til bogen. I 1989 blev hun afdelingssygeplejerske på Viborg Sygehus og har mærket på egen krop, hvordan arbejdet på sygehuset har forandret sig over tid.

”Hierarkiet på sygehuset har ændret sig markant. Dengang i slutningen af 70’erne brugte vi høflig tiltaleform, og vi havde den dybeste respekt for de øverst rangerende læger og sygeplejersker. I dag er tonen mere let, vi arbejder mere på tværs af fagene, og sygeplejersker har også mulighed for at forske. Det ville have været uhørt, da jeg startede i faget, udtaler sygeplejerske Karen Gaarn-Larsen fra Regionshospitalet Viborg.

 

Afdelingssygeplejerske Karen Gaarn-Larsen fortæller her forfatter Peter H. Iversen anekdoter fra sygehusets historie. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.