Kendt forfatter sætter ord på hjertesag: Holder foredrag om sin kroniske sygdom

Morten Sabroe vil sammen med overlæge Malene Hollingdal tale om kronisk hjertesvigt. Foto: Viborg Bibliotekerne

Torsdag 22. august fortæller forfatter og journalist Morten Sabroe om, hvordan han lever med den alvorlige sygdom kronisk hjertesvigt. Det gør han sammen med overlæge fra hjerteafdelingen på Regionshospitalet Viborg, Malene Hollingdal, som vil fortælle om, hvordan man behandler hjertesvigt.

Under tilblivelsen af sin 27. bog mærkede journalist og forfatter Morten Sabroe for alvor, at der var noget galt. På en cykeltur i Nordsjælland blev hans venner pludselig nødt til at skubbe ham op ad en bakke, fordi han havde svært ved at få vejret. Og kort tid efter, på en rejse under Thailands brændende sol, svulmede hans ben op til ukendelighed. Efter hjemkomsten til Danmark stillede lægen diagnosen: Kronisk hjertesvigt.

Flere og flere danskere rammes af kronisk hjertesvigt. 61.000 danskere lever med sygdommen, og 12.000 af dem lever i Region Midtjylland. Hvert år kommer der 2.300 nye tilfælde til i regionen.

Morten Sabroe beskriver uden omsvøb sit forløb med hjertesvigt i bogen ”Mit halve hjerte, mit hele liv”, og 22. august vil han sammen med hjertelæge Malene Hollingdal sætte fokus på hjertesygdom ved et arrangement på Viborg Hovedbibliotek. Her vil han læse passager op fra bogen og fortælle om, at han både sætter pris på sit stærke netværk og alligevel kan føle sig alene med sin alvorlige sygdom, fordi den kan være svær at tale om.

Ensomhed følger ofte med hjerteproblemerne

Undersøgelsen, som er foretaget af YouGov for Novartis, viser, at det især er de hjertepatienter, som ikke føler sig velbehandlede for deres sygdom, der føler sig ensomme. Faktisk føler hele 72 procent sig ensomme, mens det kun gælder 21 procent af de hjertepatienter, som føler sig velbehandlede for deres sygdom. Region Midtjylland er den region, hvor der findes flest hjertepatienter, der føler sig ensomme.

"Vi er meget opmærksomme på, at vores hjertesvigtspatienter bliver så velbehandlede som muligt. Vi underviser dem og også gerne deres pårørende i det at leve og håndtere hjertesvigt. Hvis man skal være tryg og ikke føle sig ensom, er det vigtigt, at man kender sin sygdom og advarselssignaler og kan reagere herpå," siger hjertelæge fra Regionshospitalet Viborg, Malene Hollingdal.

Ved arrangementet vil hun bl.a. fortælle om ”det gode behandlingsforløb” ved hjertesygdom. Det vil være muligt for tilhørere og presse at stille spørgsmål til både Malene Hollingdal og Morten Sabroe. Foredraget arrangeres i et samarbejde mellem Viborg Hovedbibliotek og Novartis.

Program for dagen

19.00: Velkomst

19.10:  Hjertelæge Malene Hollingdal fortæller om risikofaktorer og behandling af hjertesygdom

19.40:  Pause

20.00:  Forfatter og journalist Morten Sabroe fortæller om sit liv med hjertesvigt

20:45 – ca. 21.30: Spørgsmål fra salen til Morten Sabroe og Malene Hollingdal

Praktisk information:

  • Tid: Seminaret afholdes 22. august kl. 19.00-21.30
  • Sted: Viborg Hovedbibliotek, Vesterbrogade 15, 8800 Viborg