Lokale læsegrupper for psykisk sårbare har stor succes

Bøgerne kan blive et frirum. Foto: Shutterstock

For tredje gang tilbydes ’Tid til læsning’, der er en læsegruppe på Hovedbiblioteket i Viborg for borgere, der er udfordret af depression, angst eller stress.

For mig, der har en depression, er der mange fordele ved at komme i læsegruppen. Der er plads til alle, og stor forståelse for de problemer vi hver især har”. Sådan beskriver deltager Steen Mikkelsen læsegruppen på Hovedbiblioteket i Viborg. Han har deltaget i forskellige læsegrupper de sidste tre år, og hans melding er helt klar:

”Højtlæsning foregår i fortrolige rammer og med stor tillid, når emnerne kommer ind på personlige problemer og udfordringer, som vi hver især kan have behov for at få snakket om. Der bliver lyttet og til tider snakket om de problemer, vi hver især har fået tæt inde på livet”, fortæller Steen Mikkelsen.

Højtlæsning i et trygt og roligt miljø

Tredje læsegruppe, går i gang til efteråret på baggrund af gode erfaringer med tidligere læsegrupper for borgere som har stress, angst eller depression inde på livet.

Læsegruppen mødes i en lille lukket kreds på max 8 deltagere, hvor det handler om at læse god litteratur i fællesskab. Der kræves ingen særlige forudsætninger eller forberedelse for at deltage i det gratis tilbud. En bibliotekaruddannet læseguide vælger teksten og læser den højt. Undervejs i højtlæsningen holdes der pauser, hvor deltagerne taler sammen om det læste.

Fællesskab og litteratur bliver frirum i hverdagen

Læsegruppen mødes halvanden time hver uge på Hovedbiblioteket i Viborg hen over en periode på to måneder. Til hver mødegang bliver der serveret kaffe og kage for deltagerne. For udover litteraturen er der fokus på fællesskab og samvær i en hyggelig ramme for deltagerne.
”Der er ikke krav om, at alle skal sige noget, og der er plads til en dårlig dag, hvor der mest er behov for bare at være tilstede og lytte”, fortæller deltager Steen Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Tilmelding starter nu 

Første læsegang er onsdag den 25. september kl. 15.30 – 17.00. Har du brug for at se lokalet inden første mødegang, kan det fint arrangeres. 
For tilmelding til læsegruppen kontaktes Bente Dalsgaard fra Sundhedscenter Viborg på tlf. 8787 6082 eller mail bdal@viborg.dk.

Om psykisk sårbarhed

  • Én ud af fem danskere rammes af psykisk sygdom. (Kilde: EN AF OS)
  • Tid til læsning er et kommunalt samarbejde mellem Viborg Bibliotekerne og Sundhedscenter Viborg. 
  • Tid til læsning begyndte som et projekt under Læseforeningen. Interessered kan læse mere på Læseforeningens hjemmeside.