Til næste skoleår tager tusindvis af skolebørn på dannelsesrejser i miniformat med projektet Kend dit land. På turen skal de opleve forskellige dele af landet og lære mere om Danmark. Viborg har som en historisk vigtig by fået en central plads på listen over rejsemål.
Viborgs tusindårige historie er på skoleskemaet, når Viborg Museum til sommer deltager i det landsdækkende projekt ”Kend dit land”.
Museet er sammen med 103 andre besøgssteder blevet udvalgt af Slots- og Kulturstyrelsen til at invitere skolebørn fra hele landet på opdagelse i byens historie. Museet står bag en skræddersyet byvandring gennem Kongernes Viborg med fokus på middelalderens kongehyldninger i byen.
”Vi er rigtig glade for at have fået muligheden for at indvi landets skolebørn i Viborgs farverige og dramatiske historie. Byen rummer tusind års danmarkshistorie, hvor kongemagt, kirke og retsvæsen er krumtap, så der er nok fortællinger at lade skolebørnene kaste sig over på deres dannelsesrejse”, udtaler museumsinspektør Rikke Johansen Smidt.
Danmarks mangfoldighed
Med Kend dit land får danske skoleelever i 4. klasse mulighed for på busture rundt i landet at stifte bekendtskab med Danmarks mangfoldige natur, kultur og historie.
Formålet er at øge børns kendskab til den alsidige kultur, natur og historie, som Danmark rummer – og endvidere at give kendskab til dette lige i de geografiske omdrejningspunkter. Derudover skal projektet give inspiration til, at kommuner og skoler selv begynder at lave deres egne mini-dannelsesrejser i stil med Kend dit land-turene.
Der er til projektet blevet udviklet 15 ture på kryds og tværs af landet, som hver rummer en lang række besøgssteder, der kan vælges imellem i forhold til at sammensætte en Kend dit land-tur, der passer til et specifikt undervisningsfokus.
En bustur er som udgangspunkt planlagt til at inkludere én overnatning og 2-4 besøgssteder. Antallet af overnatninger og besøgssteder kan dog udvides i den lokale planlægning af turene.