Studerende fra Viborg nomineret til tegnserie-Oscar

Steve Seagle er gæstelærer på animationsskolen i Viborg. Foto: The Animation Workshop

Hvert år uddeles The Eisner Awards, tegneserieverdenens svar på en Oscar, på verdens største tegneseriemesse: San Diego Comic-Con. I år tæller de nominerede til de eftertragtede awards ikke mindre end 19 talenter fra tegneserieuddannelsen Grafisk Fortælling i Viborg.

Grundlaget for den unikke nominering til The Eisner Awards er antologien Get Naked, som er en samling tegneserieessays illustreret af nuværende og tidligere studerende fra professionsbacheloruddannelsen Grafisk Fortælling ved The Animation Workshop/VIA University College i Viborg. Get Naked er skrevet af Steve Seagle, manden bag succesfulde universer som Ben 10 og Big Hero 6, og sammen med Seagle kan de 19 talenter fra Grafisk Fortælling nu skrive en Eisner-nominering – og måske senere en Eisner-sejr – på CV’et.

Ikke alene er Get Naked som helhed nomineret i kategorien ”Best humor publication”, men tegneserieessayet Get Naked in Barcelona fra antologien er nomineret til ”Best Short Story”. ”Det er vanvittigt! Det er fantastisk! Jeg er vildt begejstret!” jubler svenske Emei Burell, studerende fra Grafisk fortælling, der illustrerede netop Get Naked in Barcelona.

Også på Grafisk Fortælling er man begejstret: ”Inden for tegneserieverdenen bliver det næsten ikke større”, fortæller en stolt Peter Dyring-Olsen, leder af Grafisk Fortælling. ”At studerende og dimittender fra Grafisk Fortælling er nomineret til Eisner-priserne i selskab med veletablerede og anerkendte internationale tegneseriekunstnere vidner om, hvor højt niveau de Grafiske Fortællere arbejder på. Det er ingen hemmelighed, at jeg er ved at briste en lille smule af stolthed, siger Peter Dyring-Olsen.

Nøgne sandheder fra hele verden

Den usædvanlige antologi blev til på en workshop hos Grafisk Fortælling, hvor Steve Seagle er gæstelærer. ”Jeg har undervist på Grafisk Fortælling siden 2014, og hver gang er jeg blevet vildt inspireret af de studerendes evne til at løse visuelle og fortællemæssige udfordringer på måder, jeg aldrig selv ville have overvejet”, forklarer Seagle. Get Naked er grundlæggende en samling tegnede rejseessays med et ganske særligt fokus: International nøgenhedskultur. ”Jeg har en hjertesygdom, som gør, at jeg bliver nødt til at svømme en times tid hver dag for at være på toppen. Så når jeg rejser rundt i verden, bliver jeg eksponeret for hele verdens svømme- og nøgenhedskultur, og undervejs er det lykkes mig at smide nogle af mine egne hæmninger i forhold til at være nøgen, fortæller Seagle.

Danmark: Verdens bedste land at være nøgen i

Den røde tråd i bogens essays er Seagles egen udvikling fra kropsforskrækket ærkeamerikaner til kosmopolitisk – om ikke nudist, så nøgenhedsentusiast. Og af alle de steder, hvor Seagle har været nøgen, er Danmark hans foretrukne: ”I er afslappede omkring nøgenhed på en hel anden måde end så mange andre steder, og samtidig føler jeg mig aldrig bedømt eller vurderet i et dansk omklædningsrum. Danskerne er ydmyge omkring deres udseende”, vurderer Seagle. Derfor har Danmark af samme grund sit helt eget kapitel i antologien, hvis essays kommer omkring så forskellige steder som København, Tokyo og Disney-byen Burbank.

Fakta

• 19 studerende og dimittender fra Grafisk Fortælling er nomineret til The Eisner Award, som er tegneserieverdenens svar på en Oscar, på baggrund af antologien Get Naked, som er skrevet af Steve Seagle. De studerende, der har bidraget til Get Naked, er overvejende danske, men tæller også tegnere fra Sverige, Norge, Portugal, Rumænien og Tyskland.

• Grafisk Fortælling er en fireårig tegneserie- og illustrationsbachelor, der har eksisteret siden 2013, og som udbydes af The Animation Workshop/VIA University College i Viborg. Den er Danmarks eneste tegneserieuddannelse og optager 20 elever hvert andet år.