Undgå at udvikle allergi ved at vaske dine dyner

Foto: Shutterstock

Der kan være mange usynlige faktorer, der gør, at man udvikler allergi, for eksempel støvallergi eller allergi mod husstøvmider. De er usynlige faktorer, fordi de næsten ikke kan ses med det blotte øje og derfor kan det være ekstra svært at tage alvorligt og gøre noget ved. Man ved dog, at de findes, disse ulækre små mider og at de kan gå direkte i luftvejene og skabe allergi, hvis man ikke med jævne mellemrum vasker sine dyner, puder, støvsuger madrassen og lægger sengetøjet til vask. Vi ser her nærmere på vask dyner, så du får et mere allergivenligt hjem, både til dig selv, din familie og til hele husstanden. 

Vask af dyner 

Der kan være mange, der ikke har så megen erfaring i at vaske dyner, fordi man sjældent gør det. Det kræver en stor vaskemaskine, hvor dynen kan være i, ligesom man så skal undvære dynen, mens den tørrere, hvilket også tager lang tid. Derfor er det en besværlig proces, som mange så prøver at undgå eller bare ikke gør. 

Du kan sætte et kryds i din kalender på mobiltelefonen hver måned, så du husker at gøre det. langsomt bliver det så en naturlig proces, og en naturlig del af din rengørings og vaskerutine. 

Fremgangsmåde

Når du skal vaske en dyne, skal du først og fremmest se på vaskeanvisningen på dynen. Her står der hvor mange grader den skal vaskes under. Det er som regel 60 grader, og her skal du følge anvisningen. Du kan dernæst sætte den i vaskemaskinen separat, uden andre tøjdele, som regel også fordi den plejer at fylde det hele. Dernæst skal du bruge et vaskemiddel uden enzymer. Det står udenpå pakken, om der er enzymer i. Brug dette og centrifuger dynen let til sidst, så det overskydende vand kastes ud af den og den er hurtigere om at tørre. Brug en tørretumbler eller tør den ude i det fri, hvor den lufttørrer. Vær ikke bekymret over at dunene klumper sammen til at starte med - de bliver langsomt udbedret når du begynder at bruge den igen. Den er også designet til at blive vasket, så tro ikke, at du ødelægger den ved at vaske den. 

Vask om formiddagen 

vask gerne dynen om morgenen eller formiddagen, så den kan nå at tørre til om aftenen. Du kan også vælge at putte den i tørretumbleren. Hav eventuelt en erstatningsdyne at sove med, hvis den ikke når at blive tør, hvis du lufttørrer den. Så er du sikker på, at den er ordentlig tør, inden du tager den i brug igen. Hermed har du sikret, at husstøvmiderne er vasket væk og du har en helt ren og dejlig ny dyne at sove med.  På denne måde sikrer du et godt sovemiljø, både for dig selv, din eventuelle partner og eventuelle børn. 

Rigtig god fornøjelse med at gøre dynen ren og nyvasket. Det betaler sig i længden i forhold til dit helbred og dine luftveje.