Snart bliver Viborg Museum et slaraffenland for bilentusiaster

Det italienske bilmærke Fiat er det mærke, som flest gange har vundet prisen som årets bil. Her er det en Fiat126, som vandt prisen i 1974. Foto: Shutterstock.

Årets biler gennem de sidste 50 år kommer til Viborg den 6. oktober, og kan opleves helt indtil årsskiftet.

Har du overvejet, hvilken bil der var årets bil, da du selv, eller dine børn, blev født? Eller hvilken bil der blev kåret til Årets Bil i Danmark i 1984? Så har du nu chancen for at finde ud af det, når udstillingen Årets Bil 1969 - 2019: Familien Danmark på hjul kommer til Viborg den 6. oktober.

Udstillingen er den første af sin slags i Danmark. Udstillingen er sat på benene i et samarbejde mellem Viborg Museum og Forstadsmuseet i Hvidovre i forbindelse med fejringen af 50-året for kåringen af den allerførste Årets Bil i Danmark. Bilerne vil på udstillingen blive sat ind i en passende kontekst gennem flot og interessant scenografi, så de besøgende får hele oplevelsen med.

Ud over selve bilerne vil udstillingen tage de besøgende på en rejse gennem tiden ved hjælp af film, fotos og masser af gode historier.

En udstilling for alle

Selv om udstillingen hovedsageligt retter sig mod bilentusiasten, vil udstillingen blive en oplevelse for alle. Måske har du selv kørt en af de vindende biler, eller måske havde dine forældre eller bedsteforældre en af de gamle modeller stående?

Opel Kadett D blev kåret til årets bil i 1980. Foto: Shutterstock.

Uanset dit forhold til bilerne vil der være rig mulighed for at opleve de sidste 50 års danmarkshistorie på unik vis. Den teknologiske udvikling, der har fundet sted, er tydelig i både design og den bagvedliggende teknologi.

Fiat og Ford er i førersædet

Kåringen af årets bil har fundet sted siden 1969, og ledes af Motorjournalisternes Klub Danmark.

Den første bil der vandt prisen, var Ford Capri. Ford har sidenhen vundet 6 gange yderligere - senest i 2011 med Ford C-Max. Det mest vindende mærke er dog Fiat med hele 9 kåringer. Årets vinder i 2018 stod Seat derimod bag med deres Arona model.

Naturligvis har Volkswagen Golf også været årets bil. Den allerførste udgave af folkevognen, som ses her, blev kåret til årets bil i 1975. Foto: Shutterstock.

Kåringen af Årets Bil har altid været centreret om hverdagsbiler. En bil til den almindelige dansker, der har brug for et godt, solidt og pålideligt transportmiddel. De vindende modeller der vil være at finde på udstillingen i både i Viborg og Hvidovre, vil derfor være genkendelige for langt de fleste.

Prins Joachim slår dørene op til udstillingen den 5. oktober. Dagen efter, den 6. oktober åbner den for offentligheden, og kan opleves i Viborg helt ind til den 30. december, hvorefter den rykker til Hvidovre.

Mere information kan findes på hjemmesiden her.